Orthodontische behandelingen in Emmeloord

Neem contact op

Tijdens een orthodontische behandeling worden niet alleen de tanden rechtgezet, ook de groei van de kaak wordt gecorrigeerd. Het doel van de orthodontie is een goed functionerend en mooi gebit.

Veelgestelde vragen

Wat is een blokjesbeugel?

Een blokjesbeugel wordt ook wel slotjesbeugel genoemd. Het is een niet uitneembare beugel met 'plaatjes' die vastzitten op de tanden.

Kan ik alles doen met een blokjesbeugel?

Door hard, kleverig en taai voedsel kan de beugel stukgaan. Snijd bijvoorbeeld een appel dan ook in kleine stukjes. Vermijd toffees, kauwgom, noten en dropjes. Bijt niet op pennen. In de wachtkamer liggen diverse folders met meer informatie over beugels. Bekijk ook de website van het Ivoren Kruis voor meer informatie.

Ben ik verzekerd?

Bezoek www.vergelijkmondzorg.nl voor meer informatie over
uw verzekering. Of neem contact op met onze praktijk.

Wat moet ik doen in geval van nood?
Neem altijd contact op met de praktijk. Als we gesloten zijn, bijvoorbeeld vanwege vakantie, volg dan de instructies op het antwoordapparaat.

Wat moet ik doen als mijn beugel gebroken is?

Reparaties aan de brackets (slotjes) en retentiespalken nemen extra behandeltijd in beslag. Bel altijd de praktijk als er slotjes en bandjes loszitten of als een draad is gebroken (ook al staat er voor diezelfde dag een afspraak). Wij reserveren dan extra tijd of maken een andere afspraak. Tijdens gewone controles is er geen tijd voor onverwachte reparaties.

Tijdens vakanties kan een uitstekend draadje van een vaste beugel eventueel met een kniptangetje (nagelknippertje of iets dergelijks) worden weggeknipt. Uitneembare beugels kunt u bij problemen uit laten.

Is er een verwijsbrief nodig voor een orthodontische behandeling?

Een verwijsbrief is niet nodig. U kunt ons bellen, mailen of naar de praktijk komen om een afspraak te maken. 

Zijn er verschillende soorten beugels?

Jazeker!

 

We zijn gespecialiseerd in heel veel soorten beugels.
Bij het eerste consult kunnen we bespreken wat er mogelijk is en wat het best bij u past.

 

Natuurlijk bent u welkom om ons van tevoren te bellen voor meer informatie.

Is een implantaat een oplossing?

Een implantaat kan een oplossing zijn bij grote afstanden tussen de tanden of bij ontbrekende tanden. Voor het plaatsen van een implantaat is het noodzakelijk dat de kaken zijn volgroeid. Daarom zijn implantaten in principe geen optie voor kinderen en pubers.

Er wordt altijd goed gecontroleerd of het lichaam nog groeit voordat een implantaat geplaatst kan worden. Wij plaatsen implantaten niet zelf in onze praktijk. Hiervoor verwijzen we u door naar een tandarts (implantoloog) of een kaakchirurg.

Er vindt overleg plaats en er wordt intensief samengewerkt tussen de chirurg (implantoloog) en de orthodontist. Zo verloopt de behandeling

goed en krijgt men een optimaal resultaat.

Ik heb een baan en ik kan niet elke maand werk missen. Kan ik buiten kantoortijden een afspraak maken?

Leg dit probleem uit wanneer u de afspraak maakt. Het is ook mogelijk om afspraken in de avond te plannen.

Kan ik hulp krijgen bij een spreekbeurt over beugels en orthodontie?

Natuurlijk! Maak een afspraak met de balieassistente voor meer

informatie.

Afwijking van tanden en de kaak

Een beugel zorgt niet alleen voor rechte tanden. Ook de verhouding van de boven- en de onderkaak kan met een beugel worden verbeterd. Er is een klassenindeling voor de verhouding tussen de onder- en bovenkaak.


Klasse 1:
Is de ideale verhouding tussen de onder- en bovenkaak, maar er kunnen wel problemen zijn met de positie van de tanden. Bijvoorbeeld te weinig of juist te veel ruimte tussen de tanden en kiezen.

Klasse 2:

De overbeet. Dit is een afwijking waarbij het ondergebit te ver naar achteren ligt ten opzichte van het bovengebit.

Klasse 3:

Het ondergebit ligt te ver naar voren ten opzichte van het bovengebit.

Afwijkingen in het gebit en de positie van de tanden kunnen tandvleesziekten, gaatjes, pijn en problemen met kauwen veroorzaken. Een orthodontist pakt deze problemen aan. Daarnaast zorgt een mooi recht gebit vaak voor een beter zelfbeeld. Dit komt de communicatie met anderen meestal ten goede.

Samenwerking en tevredenheid

Goede resultaten zijn niet mogelijk zonder de medewerking van onze patiënten. De patiënt moet zijn/haar tanden poetsen zoals besproken, de beugel dragen zo vaak als afgesproken en altijd naar de geplande afspraken komen. Als een beugel gebroken is, zal de patiënt dat moeten melden. Alleen hierdoor kunnen we optimale (eind)resultaten bereiken.

 

Wanneer onze patiënten tevreden zijn horen we dat natuurlijk graag, maar als u ontevreden bent willen we dat ook graag horen, zodat we onze zorg en aandacht kunnen optimaliseren. Het wordt dan wel gewaardeerd wanneer we daar met wederzijds respect en hoffelijkheid over kunnen spreken. 

 

U kunt contact opnemen met de praktijk en we kunnen tijdens een afspraak het probleem bespreken. Hiermee proberen wij om tot oplossingen te komen en onze dienstverlening te verbeteren. Mochten wij onverhoopt uw klacht niet naar tevredenheid oplossen dan kunt u overwegen uw klacht voor te leggen aan de KNMT Klachtenservice. Voor verdere informatie zie deze link: https://knmt.nl/voor-patienten